Seboreik Dermatit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Seboreik Dermatit genel olarak seç derisinde meydana gelen bir cilt hastalığıdır. Ancak sadece saç derisinde değil yüz bölgesinde, göğüs arasında ve vücut kıvrımlarında da Seboreik Dermatit hastalığı görülebilmektedir. Deri üzerinde pullanmaya ve kepeklenmeye neden olan Seboreik Dermatit hastalığı yetişkinlerde sıklıkla görüldüğü gibi bebeklerde de görülebilmektedir.

Seboreik Dermatit Nedir?

Seboreik Dermatit hastalığı yaşayan kişilerin günlük yaşam kaliteleri de olumsuz olarak etkilenebilmektedir. Bunun için teşhis edilir edilmez Seboreik Dermatit hastalığının kısa sürede doğru yöntemler ile tedavi edilmesi gerekmektedir.

Seboreik Dermatit kafa derisini etkileyen bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Ciltte meydana gelen kızarıklıklar, pullanmalar ve kepeklenmeler ise Seboreik Dermatit hastalığında en çok görülen etkenlerdendir. Saç derisi dışında da Seboreik Dermatit hastalığı meydana gelebilmektedir. Kaşlarda, burun kenarlarında, kulak kenarları ve içinde, sırt ortasında ve vücut kıvrımlarının olduğu bölgelerde de Seboreik Dermatit hastalığı oluşabilmektedir.

Bebeklik döneminde de sıkça görülebilen Seboreik Dermatit hastalığı bebeklerde ise kafa derisinde daha sık görülmektedir.

Seboreik Dermatit hastalığı Seboreik egzama olarak da bilinmektedir. Seboreik Dermatit hastalığını yaşayan kişilerde bu hastalık pek çok farklı sebepten dolayı meydana gelebilmektedir. Ancak hastalığın ilk dönemlerinde saç derisinde meydana gelen konak ve kepeklerin düzenli olarak uygun şampuanlar ile yıkanması hastalığın hafiflemesine de yardımcı olabilmektedir.

Seboreik Dermatit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Seboreik Dermatit hastalığı herkeste farklı şiddette meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte hastalığın meydana getirdiği belirtiler de yine kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak Seboreik Dermatit hastalığının en sık görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

●Ciltte meydana gelen kızarıklar

●Kafa derisinde ve saç içlerinde kepeklenme ve yoğun konak oluşumu

●Kaşlarda ve sakal içlerinde kepeklenme meydana gelmesi

●Saç derisinde ve koltuk altlarında meydana gelen beyazımsı kabuklanma ve yoğun deri dökülmesi

●Meme altlarında meydana gelen pullanmalar ve deri dökülmeleri

●Saç derisinde ve hastalığın meydana geldiği bölgelerde meydana gelen yoğun kaşıntılar oluşabilmektedir.

●Seboreik Dermatit hastalığı mevsimsel geçiş dönemlerinde bazı kişilerde sürekli olarak tekrarlayabilmektedir. Bununla birlikte yukarıda belirtilmiş olan belirtiler strese bağlı olarak da şiddetli bir şekilde oluşabilmektedir. Soğuk ve kuru havalar da yine Seboreik Dermatit hastalığının belirtilerini tetikleyen etkenler içerisinde gösterebilmektedir.

Seboreik Dermatit hastalığı bebeklik döneminde özellikle 3 yaşından önce konak adı verilen kepek sorunu ile kendini belli etmektedir. Kafa derisinde yoğun olarak meydana gelen kahverengi ve sarı kalın kabuklar geçici bir durumdur. Genelde bebeklik döneminde başlayan Seboreik Dermatit durumu 1 yaşından sonra hızlı bir şekilde geçebilmektedir. Ancak uygun şampuanlar ile tedavi edilmeyen Seboreik Dermatit hastalığı bebeklik döneminde başlayarak ergenlik dönemine kadar da devam edebilmektedir.

Seboreik Dermatit hastalığı diğer cilt hastalıkları ile karşılaştırıldığında ağrıya veya bir sızıya neden olmaz. Ancak yetişkinlerde kepek ve pullanmalardan dolayı kötü bir görünümün oluşmasına neden olabilir.

Seboreik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?

Seboreik Dermatit tedavisinden en etkili ve hızlı sonuçları alabilmek için tıbbi şampuanlar bu noktada en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun dışında Seboreik Dermatit tedavisi için uygulanacak olan tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

●Hastalığın yoğun kepeklenmesini ve konak problemini önleyici olarak kremler ve merhemler de Seboreik Dermatit tedavisi için tercih edilebilmektedir. Kafa derisine direkt olarak uygulanan bu merhemler ve kremler çeşitli kortikosteroid içermektedir. Bu yüzden hızlı bir şekilde Seboreik Dermatit hastalığı için deriye etki ederek tedaviyi hızlandırmaktadır.

●Antifungal içeren şampuanlar kafa derisinin temizliğinin derinlemesine yapılmasını sağlarken aynı zamanda mantar hastalığını önleyici özelliği olduğu için hastalığı da hızlıca tedavi edebilmektedir.

●Tıbbi şampuanlar ve kremler Seboreik Dermatit hastalığı için etkili olmadığı durumlarda uygun görüldüğü takdirde hastaya antifungal içeren ilaçlar da tedavi için önerilebilmektedir. Doktor kontrolü ve önerilen doz eşliğinde kullanılan ilaçlar tedavinin daha hızlı ve etkili bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır.

Seboreik Dermatit hastalığı için tıbbi yöntemler dışında evde uygulanacak basit yöntemler ile de hastalığın belirtilerinin daha hafif hissedilmesini sağlayabilirsiniz. Kafa derisinin düzenli olarak kepek önleyici şampuanlar ile temizlenmesi yoğun kepek oluşumunun önüne geçebilmektedir. Mantar kremleri de yine vücutta meydana gelen Seboreik Dermatit hastalığının etkilerinin daha az hissedilmesine yardımcı olabilmektedir.